Totaal
1
Shares

Je gezichtstype berekenen

Voordat je begint met het uitkiezen van een nieuw kapsel, het groeien van een baard of het uitzoeken van een nieuwe bril is het goed om te weten wat je gezichtstype is. Het is natuurlijk niet zo dat een bepaalde gezichtstype enkel en alleen maar een specifieke stijl kan of ‘mag’ hebben, maar het kan je af en toe wel helpen bij het beslissen als je voor een look gaat waar je jezelf goed bij voelt.

Stap 1: opmeten

Voor dat je begint is het noodzaak om een meetlint bij de hand te hebben. Schrijf tijdens het meten alle waarden op en vergelijk dan in hoeverre deze overeenkomen met de gezichtstypes zoals onderstaand beschreven.

Meet vervolgens de volgende afmetingen op:

 • Voorhoofd: Meet vanaf de bovenkant (het middenpunt van de boog van je wenkbrauw) van een wenkbrauw tot aan de bovenkant van de andere wenkbrauw.
 • Jukbeenderen: Meet de breedte van je jukbeenderen door het meest ‘uitstekende’ punt te meten net onder de hoek van beide ogen
 • Kaaklijn: Meet vanaf de punt van je kin tot aan de kaaklijn waar je kaak een hoek omhoog maakt naar je oor en vermenigvuldig dit getal met twee (omdat je maar één kant meet).
 • Lengte van je gezicht: Meet vanaf het middenpunt van je haarlijn tot aan het middenpunt van je kin.

Gezichtsvorm berkenen

Stap 2: vergelijken

Zodra je de afmetingen op papier hebt staan gebruik je de langste van alle vier de metingen, oftewel het hoogste getal. Dit getal vergelijk je met onderstaande gezichtstypes om te kijken welke het beste jouw gezicht omschrijft.

 • Ovaal gezicht: Gezichtslengte is langer dan de breedte van de jukbeenderen en het voorhoofd is groter dan de kaaklijn. De hoek van de kaaklijn is meer rond gevormd dan ‘scherp’.
 • Vierkant gezicht: Alle afmetingen zijn ongeveer gelijk. De hoek van de kaaklijn is scherper dan deze rond is.
 • Rond gezicht: De jukbeenderen en gezichtslengte hebben ongeveer dezelfde afmetingen. Deze zijn groter dan het voorhoofd en kaaklijn, welke ook ongeveer dezelfde afmetingen hebben. De hoek van de kaaklijn is zacht en minder sterk gedefinieerd
 • Diamantvormig gezicht: De gezichtslengte meet het langst. Vervolgens bekijk je, in afnemende volgorde, de volgende afmetingen: Jukbeenderen, voorhoofd en het kleinst is de kaaklijn. De kin is puntig gevormd.
 • Hartvormig gezicht: Het voorhoofd meet groter dan de jukbeenderen en kaaklijn. De kin is puntig gevormd.
 • Driehoekig gezicht: De kaaklijn is groter dan de jukbeenderen, welke weer groter meten dan het voorhoofd.
 • Rechthoekig gezicht: De kaaklijn is even breed als de junkbeenderen en loopt gelijk met de zijkant van de oogkassen.

Stap 3: de beste look kiezen

Zodra je jouw gezichtstype weet:

Driehoekig gezichtstype Rond gezichtstype Diamantvormig gezichtstype Vierkant gezichtstype Langwerpig gezichtstype Ovaal gezichtstype Hartvormig gezichtstype


Laatste update: 14-05-2018

Photo credit: Albert Dera


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.
Totaal
1
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*