Baard trimmen

Een baard trimmen vraagt de nodige aandacht en expertise. Het groeit namelijk niet zomaar zoals je het wilt en alleen jij bent verantwoordelijk voor het resultaat. Waar het groeien van de baard jouw karakter en doorzettingsvermogen test, is het bij het trimmen handig om de basisregels en know-how voor ogen te hebben. Zonder deze kennis is het namelijk lastig om jouw woeste manen in toom te houden tijdens het groeiproces. Wat je wilt voorkomen is een fout maken waardoor jouw ultieme, persoonlijke baardstijl mogelijk in gevaar komt.

Een baard trimmen en knippen werkt het groeiproces juist in de hand, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken. Gezonde haarzakjes zorgen dat je haren namelijk sneller groeien. Maar, je haren groeien tevens in ongelijke lengtes wat kan zorgen voor een wat onstuimige look.

With great beard comes great responsibility

Als je deze gids leest dan heb je in ieder geval de beslissing gemaakt om beschaafd en verzorgd voor de dag te komen, in tegenstelling tot de mannen die voor de wildgroei baardstijl opteren. Ongeacht de stijl waar je uiteindelijk tevreden mee bent, deze gids zorgt ervoor dat je baard er verzorgd en vooral gezond uitziet. Deze tips zijn daarom ook voor elke baardstijl toe te passen.

Baard trimmen

Je kunt natuurlijk alsnog voor een volle baard, klassieke, schippers of stoppelbaard gaan, maar aan het trimmen van je baard ontkom je niet. Het is nu eenmaal een fijne bijzaak van het groeiproces.

Je leest hoe je jouw baard kunt trimmen in 7 stappen en welk gereedschap je daar het beste bij gebruikt. We delen ook een aantal praktische do’s en dont’s zodat je zelf moeiteloos je baard kunt trimmen.

Een baardstijl kiezen die bij je past? Download dan de baardstijlen inspiratiegids. We hebben de meest glorieuze baardstijlen voor elke groeiperiode en lengte samengevat in één gids van 27 pagina’s in ultra-hoge kwaliteit. Ideaal om later verder te lezen en om mee te nemen naar je barbier.

Geen spam, beloofd

In deze gids:

Laatste update: 15-09-2017


Baard trimmen groeiproces

Tools en uitrusting om de baard te trimmen

Wat de missie en einddoel ook is, een geschikte uitrusting elimineert frustraties. Onderstaand beschrijven we de tools die je nodig hebt om je baard te trimmen en verderop in de gids lees je hoe ze te gebruiken.

 • Baardborstel. Een baardborstel gebruik je vóórdat je aan het trimmen van je baard begint. Kam in tegengestelde richting van je baardharen in zodat ongelijke lengtes in je haren makkelijker te zien zijn. Gebruik je ook om mini-klitten uit je baard te halen.
 • Baardschaar. Gebruiken we in dit geval voor het bijknippen van details rondom de mond.
 • Baard kam. Een baard kam is een kam met relatief grote ruimte tussen de tanden, speciaal gemaakt voor het kammen van de baardharen (in tegenstelling tot een kam voor je kapsel dus). Daarbij gebruik je een baard kam ook voor het eerlijk verdelen van balsem en baardolie. Verder stimuleert de baard kam de haarzakjes voor een snellere baardgroei.
 • Tondeuse. Maakt het makkelijker om je baard in gelijke lengte te houden.
 • Scheermes. Nodig voor het definiëren van de neklijn en de fijne haartjes onder de neklijn weg te scheren. Een duidelijke neklijn laat zien dat je zorg draagt voor je baard en dat je ‘m met intentie laat staan.
 • Producten zoals baardolie en balsem. Deze verzorgingsproducten zorgen voor zachtheid, glans en gezondheid van de haren. De extra zachtheid dat je krijgt vanwege baardolie zorgt er ook voor dat je je haren makkelijker kunt trimmen.
  baard kam
  Een shavette, baardkam en baard borstel

De baard trimmen

Onderstaand lees je stap voor stap de fijnste manier om je baard te trimmen en hoe je de haren in top shape krijgt.

Baard trimmen en kammen
Foto: Birchbox

1 Trim met een vochtige huid, maar zorg dat de baardharen droog zijn

Een goed moment om te trimmen is na het douchen. Je poriën staan dan open vanwege de warme damp waardoor het makkelijker is om de neklijn te scheren. Maar voordat je aan de neklijn begint wil je eerst trimmen. Zorg daarom dat je baardharen droog zijn. Op deze manier kun je het eindresultaat beter inschatten. Daarbij beschadigen natte haren sneller als je deze te wild afdroogt.

Een alternatief is om een natte, warme handdoek te gebruiken. Wellicht ken je deze methode van de barbier: bedek je gezicht en nek met de warme handdoek om de poriën te openen.

2 Baardharen kammen met kam of borstel

Kam vervolgens de haren zodat er geen klitten meer aanwezig zijn. Als de haren in de knoop zitten en je gaat met de tondeuse aan de slag dan riskeer je dat sommige plekken korter of langer worden geschoren, wat resulteert in zichtbare plekjes.

Je kunt je baardharen met een kam of borstel behandelen zodat alle haren in dezelfde richting staan wanneer je begint aan een trimbeurt.

Let op: een plastic baardkam maakt je haren statisch tijdens het kammen, waardoor je alsnog met ongelijke lengtes moet trimmen. Dit is funest voor lange baarden. Opteer dus voor een houten of RVS baardkam.

3 Gebruik de tondeuse op een veilige stand

Voordat je de definitieve lengte probeert te scheren en niet meer terug kunt, zet de tondeuse even op een langere stand. Op deze manier krijg je een beter gevoel bij het scheren en zie je hoeveel er daadwerkelijk van je baard verdwijnt.

Let op: de lengtes van de tondeuses verschillen per fabrikant. Standje 2 kan dus net iets langer of korter zijn op je nieuwe tondeuse.

De meeste mannen willen een gelijke lengte behouden tijdens het groeiproces. Dit oogt strakker en voorkomt wildgroei van haren. Gezien haren niet allemaal even snel groeien dien je elke twee weken je baard te trimmen. Zo houdt je de lengte goed in de gaten en zie je tijdig te lange haren.

Baard trimmen

4 Kam en knip de snorharen

Het gebied rond de mond is tricky omdat je er waarschijnlijk niet goed bij kunt. Dubbelcheck daarom de snorharen, kam ze recht en knip ze bij. Een baardschaar met vingersteun helpt voor precisiewerk.

Bravebeard baardschaar
Baardschaar van het Nederlandse BraveBeard

5 Check voor wilde haren

Tondeuses werken goed – tot op zekere hoogte (zeker wel pun intended). Er blijven altijd haren over die blijkbaar immuun zijn voor de tondeuse. Check daarom je baard op haren die niet zijn geschoren en knip ze bij. Gebruik ook hier weer de baardschaar voor.

6 Gebruik baardolie om de huid en haren te voeden

Omdat de huid onder baardharen continu geprikt worden door de haren is het noodzaak om voedende baardolie te gebruiken. Deze olie zorgt ervoor dat er minder snel rode plekken ontstaan. Verder houdt de olie de haren en huid gezond. Omdat de olie vettig van aard is zal je baard automatisch gaan glanzen.

baardolie

» Lees ook: ons uitgebreide artikel over baardolie.

7 Gebruik een koude handdoek om poriën te sluiten

Veel barbiers kiezen ervoor om aan het einde van het trimmen een koude handdoek te gebruiken om de poriën weer te sluiten. Dit voorkomt eventuele irritaties en ingegroeide haartjes.

Baard trimmen neklijn

De neklijn trimmen

Zoals we eerder besproken hebben in deze gids is het definiëren van de neklijn een must. Je wilt namelijk (waarschijnlijk) geen neckbeard krijgen. Dat is het type baard waarbij de haren vrij groeien in op zowel het gezicht als in de nek.

Om de neklijn te bepalen houd je je wijsvinger en middelvinger bij elkaar en leg je deze boven je adamsappel. Vervolgens trek je een denkbeeldige lijn van oor tot oor (soort van U-vorm dus). Dit is de neklijn en alles wat daar beneden valt kun je wegscheren. Dubbelcheck of je deze denkbeeldige lijn niet te hoog is: je wilt namelijk dat je baard rondom de kaaklijn en kin zichtbaar is.

 

Baard trimmen: de neklijn
Foto: Birchbox

 

Je kunt kiezen om de haren naar de neklijn toe te ‘faden’. Je past dan eigenlijk opscheer toe op je baard. Zet de tondeuse op de helft van de lengte die je gebruikt heb om je baard te scheren en scheer vanaf de neklijn richting je kaaklijn. De bedoeling is dat je in geleidelijke lengtes van kale huid naar de uiteindelijke lengte van de rest van je baard scheert. Op deze manier krijg je het ‘fade’ effect.

Precisie styling razor
Feather precisie styling razor

Een precisie styling razor is een onmisbare tool voor het trimmen van de neklijn. Deze mesjes zijn gemaakt om nauwkeurig te kunnen scheren en blijven vanwege het vervangbare scheermesje altijd scherp. Dit zorgt dat je moeiteloos de neklijn kunt definiëren.

Aanvullende tips en adviezen voor het trimmen van de baard

 • Te lang wachten met trimmen. We raden aan om de tijd te nemen voor het trimmen van je baard en dit ritueel op te nemen in je routine. Doe het om de week op een relaxte zondagmiddag, na een ontbijt met j’us of een intensieve cardio sessie. Als je te lang wacht dan zul je merken dat er stukken zijn waarop je baardharen veel sneller groeien, wat dus naar een ‘scruffy’ look neigt. Tenzij een Sons of Anarchy of  ZZ-top baard je doel is, wil je dit vermijden.
 • Investeer in een degelijke baardschaar. Je gebruikt ‘m sowieso elke keer dat je trimt. Het beste zijn de wat zwaardere scharen met duimsteun voor precisiewerk.
 • Hou de huid strak tijdens het scheren. 
 • Ongelijke halslijn. De halslijn valt op omdat het de overgang tussen huid en haar benadrukt. Neem daarom goed de tijd om deze halslijn perfect te krijgen. Als je de eerste keren onzeker bent dan helpt jouw lokale barbier je graag.
 • Regelmatig baardolie gebruiken. Het is prima om twee keer per week baardolie te gebruiken. Je haren krijgen voldoende voeding en zijn makkelijker te kammen. Dat draagt uiteindelijk weer bij aan het makkelijk trimmen van je baardharen.
 • Lees ook: baard onderhouden en verzorgen

 

SamenvBaard trimmenatting

Tijdens het groeiproces ontkom je niet aan het regelmatig trimmen van je baard. Door te trimmen draag je zorg voor je baard en huid, waardoor de haartjes gestimuleerd worden om extra snel te groeien. Als je uiteindelijk de gewenste lengte hebt gehaald blijf je trimmen zodat de haren overal een gelijke lengte hebben. Dit geeft je een verfijnde en verzorgde look.

De beste manier om de baard te trimmen is om de porien open te zetten door middel van een warme douche of handdoek. Vervolgens ontklit je de haren door gebruik te maken van een baardkam. De tondeuse zet je op een veilige lengte en vervolgens scheer je overal een gelijke lengte. Je snor en mondhoeken knip je bij met een baardschaar. Als laatste stap gebruik je rijkelijk baardolie om je haren gezond en fris te houden.

Hopelijk heeft deze gids je nieuwe inzichten gegeven en kun je vanaf nu moeiteloos zelf je baard trimmen.

Vond je dit artikel interessant?

Dan is deze inspiratiegids een must-have voor jou als (aspirerende) baarddrager. We hebben de mooiste en meest inspirerende foto’s in ultra-hoge kwaliteit voor je samengevat in één gids:

 • Gratis te downloaden
 • Baardstijlen voor alle lengtes en groeiperiodes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je barbier
 • 27 pagina’s met gegarandeerd de mooiste portretfoto’s
 • Een mix van de meest glorieuze baardstijlen

Geen spam, beloofd


Overtuigd om je baard te trimmen?

Trendheads baardverzorging

Shop dan de beste tools om je baard te trimmen in de Trendheads webshop. We bieden je een premium selectie baardkammen, baardolie en baard borstels aan. Uitsluitend hoge kwaliteit materialen en ingrediënten voor optimale glans en groei en vanzelfsprekend de lekkerste geuren. We geven je persoonlijk advies via live chat en we versturen dezelfde dag uit eigen voorraad. Je hebt 30 dagen bedenktijd en vanaf €35 ontvang je je bestelling gratis.

» Shop trim tools voor de baard.


Relevante artikelen:Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*