Totaal
2
Shares

De buzz cut, crew cut & Ivy League kapsels

Dus je bent op zoek naar een kapsel dat zowel zelfvertrouwen uitstraalt als praktisch is? Look no further! Deze gids verteld je alles dat je moet weten over de buzz cut. We leggen de verschillende typen buzz cuts en verwante haarstijlen aan je uit en geven je inspiratie voor je eerstvolgende bezoek aan jouw vertrouwde barbier of kapper.

 

De  buzz cut (of buzzcut) is eigenlijk een generieke verzamelnaam voor kort ‘gebuzzde’ kapsels, oftewel gemillimeterd haar. De verschillende termen zoals crew cut, butch cut, Ivy League, induction cut worden met regelmaat door elkaar gebruikt. Het zijn echter allemaal gemillimeterde kapsels die uitsluitend met de tondeuse (stand 0 tot en met stand 4) in model worden gebracht. Er worden dus geen scharen of andere tools gebruikt.

buzz cut herenkapsel

Vanwege zijn traditionele roots wordt een buzz cut voornamelijk geassocieerd met militaire haarstijlen en varianten daarop. Omdat de gemillimeterde varianten van dit kapsel nogal vaak door elkaar worden gehaald lees je in dit artikel de duidelijke verschillen en herkomst van deze kapsels zodat je up-to-date bent met de correcte benamingen.


In dit artikel

Laatste update: 02-08-2017


Quick facts

 • De buzz cut of crew cut kunnen prima met eender welke gezichtsvorm. Let wel op met littekens of deukjes op je schedel, deze worden namelijk zichtbaar.
 • Voor diegene onder ons die geen perfecte kaaklijn en / of proporties hebben is een buzz cut alsnog een goede optie om te overwegen.
 • Qua leeftijd is het een kapsel dat vooral door jonge mannen wordt gekozen. Maar dit is natuurlijk helemaal zelf te kiezen.
 • Gezien het om gemillimeterde kapsels gaat hoef je vanzelfsprekend geen rekening te houden met je haarlengte.
 • Ook je haartype is niet belangrijk voor een buzz cut, crew cut of een variatie op dit militaire kapsel.
 • De buzz cut is erg populair bij mannen die kalend aan het worden zijn.
 • Als je nooit eerder een gemillimeterd kapsel hebt gehad zul je merken dat je het in het voorjaar en najaar extra koud zult hebben.
 • Heb je goed dekkend haar of heb je nog nooit eerder je haren gemillimeterd? Dan kan het gebeuren dat je hoofdhuid gevoeliger is voor UV-straling, zeker in de zomer.

 

Buzz cut herenkapsel

De buzz cut variaties (crew cut, flat top, Ivy League, high and tight)

Onderstaand lees je onder andere de oorsprong van deze traditionele, gemillimeterde kapsels alsook lookbooks met inspiratie van celebrities en mannen die dergelijke kapsels succesvol weten te dragen. Overtuigd? Neem de foto’s dan mee de eerstvolgende keer dat je naar je kapper gaat.

De oorspronkelijke buzz cut, oftewel de crew cut (en soms de butch cut)

Zoals je eerder las is de term “buzz cut” de verzamelnaam voor kapsels die volledig met een tondeuse worden bijgewerkt. Er is dus eigenlijk geen uniek kapsel dat alleen een buzz cut genoemd kan of mag worden.

De crew cut daarentegen wel. De crew cut typeert zichzelf door de zijkanten en achterkant van het hoofd die in gelijke lengte geschoren (tondeuse stand 2 tot 3) zijn. De haren bovenop het hoofd worden met een iets langere lengte dan de zijkanten en achterkant geschoren, of de haren zijn bovenop de voorkant aan het hoofd langer en lopen de haren naar de achterkant van het hoofd korter af.

Er zijn twee verschillende crew cuts: de Europese en de Amerikaanse, waarbij de Amerikaanse crew cut bovenop zo’n 2.5 centimeter in combinatie met opgeschoren zijkanten en achterkant. De Europe crew cut heeft dus een minder groot verschil in haarlengte tussen de bovenkant en zijkanten.

Crew cuts waren vooral in de jaren 20 en 30 populair onder studenten, met name in de zomer vanwege het koelende effect van de korte haren. Verder werden crew cuts gedragen door militairen die op verlof waren. Zij hebben de crew cut gekregen vanuit hun dienst, maar veel soldaten kozen er voor om de crew cut ook op verlof te blijven dragen.

Crew cut wordt ook wel de ‘butch cut’ genoemd

Je zult voor een crew cut eigenlijk geen stylingsproducten nodig hebben. Als je haren toch net iets te lang worden en uit zichzelf gaan liggen, gebruik dan een medium hold crème of wax.

Crew cut / butch cut inspiratie

De ‘induction cut’

De ‘induction cut’ is van alle varianten op de buzz cut de kortste. Om deze look te krijgen zal jouw kapper je hoofd scheren met een tondeuse zonder stand-plaatje (stand 0). Op deze manier krijg je de kortst mogelijk variant. De enige manier om nog korter te gaan is als je je hoofd volledig kaal zou scheren.

De induction cut heeft zijn naam gekregen vanuit het leger. Nieuwe recruits kregen allemaal hetzelfde kapsel aangemeten zodat er geen onderscheid zou zijn wat betreft afkomst of cultuur. Het feit dat hoofdluizen geen houvast kunnen krijgen op een extra kort kapsel, en dus een stuk hygienischer is, speelt ook mee. Daarbij is het ook handig dat vijanden je tijdens 1  op 1 gevechten niet bij je haren kunnen vastpakken.

Je hebt verder geen haarproducten nodig om een induction cut in model te brengen.

Induction cut inspiratie

Ivy league kapsel

De Ivy League variant op de buzz cut is een nette, vlotte haarstijl dat je een elegante look geeft. Ivy League cuts kunnen op meerdere manieren gestyled worden en zijn daarom dus veelzijdiger dan de andere varianten die we hebben besproken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je haren bovenop de voorkant van je hoofd in een kleine pompadour te stijlen, terwijl je haren achterop het hoofd korter zijn geknipt.

Omdat je juist een elegante, milde look wilt creëren, zien we bij een Ivy League kapsel geen stekels of opvallende kuif terugkomen, maar juist wel een typerende scheiding. Denk daar dus even aan als je een Ivy League look overweegt.

Het Ivy League kapsel wordt verder op precies dezelfde manier geknipt als de crew cut, met uitzondering dat de lengte boven iets langer is, vanaf stand 4 geschoren, in tegenstelling tot stand 2-3 waar een crew cut op wordt geschoren. De bovenkant van een Ivy League kapsel kan met de schaar worden bijgeknipt.

Ivy League heeft zijn naam te danken aan de studenten van “Ivy” scholen in de Verenigde Staten. Dit zijn scholen zoals Harvard, Brown of Princeton, oftewel hoog aangeschreven scholen met een ‘preppy’ cultuur. Het is niet zo dat dit kapsel verplicht is, maar we zien het kapsel wel erg vaak terugkomen onder de studenten.

Om een Ivy League kapsel in model te brengen raden wij een medium-hold wax of clay aan.

Ivy League kapsel inspiratie

Buzz cut herenkapsel

Flat top

De flat top (lees: flattop) variant van de buzz cut kenmerkt zich door de afgevlakte bovenkant van het kapsel. De haren bovenop worden met een flinke portie gel of wax rechtop n model gebracht. Het haar van de flat top bovenop het hoofd heeft meestal een lengte van 2-2.5 centimeter. De flat top is een van de minst makkelijke varianten op de buzz cut. Check daarom bij voorkeur vantevoren even of je kapper voldoende ervaring heeft met het knippen van een flat top.

Een Flat top kapsel breng je het beste in model met een sterke hold wax.

Jarhead, of High and Tight kapsel

Wellicht heb de term ‘Jarhead’ wel is gehoord, of heb je de film met gelijknamige titel (Jarhead, imdb link) gezien. Dit kapsel is een militaire variant op de buzz cut. Het is een kort kapsel dat voornaelijk gedragen wordt door mariniers. Het laat de contouren van het hoofd duidelijk zien vanwege de gemillimeterde lengte van het haar.

Om een High-and-Tight kapsel te krijgen worden de zijkanten én achterkant op een gelijke stand (stand 1 of ) geschoren. De bovenkant wordt vervolgens in model geschoren door een dubbele stand in lengte, (stand 3 of 4), afhankelijk van de lengte die gekozen is voor de zijkanten en achterkant.

High and Tight inspiratie

Buzz cut herenkapsel Buzz cut herenkapsel

 Afsluitend

De buzz cut en  zijn varianten zijn tijdloze kapsels. Even scheren of bijknippen, millimeteren en je bent klaar. Voortgekomen uit praktische overwegingen en bedoeld voor mannen die ’s ochtends niet al te lang voor de spiegel willen staan. Omdat deze variaties bij vrijwel elk gezichtstype passen kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Voor de wat langere varianten zoals de flat top raden wij een kapper of barbier met ervaring aan.


Meer inspiratie nodig? Dan is onze inspiratiegids een must have voor jou. We hebben de meest populaire herenkapsels van dit moment voor je samengevat in één ultieme inspiratiegids van ultra-hoge kwaliteit:

 • Gratis te downloaden
 • Kapsels voor alle haarlengtes en haartypes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je kapper
 • 25 pagina’s met gegarandeerd de mooiste portretfoto’s
 • Op een ander moment verder lezen
 • Samengesteld door haarsnijders

Geen spam, beloofd


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.
Totaal
2
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*