Totaal
1
Shares

Kuif herenkapsel: moderne klassieker

Sinds zijn geboorte in de jaren ’50 van de vorige eeuw is de kuif (ook bekend als “brush up” haarstijl of quiff) een van de meest iconische kapsels aller tijden. De kuif is in de tussentijd aanpassingen ondergaan en misschien ook wel opnieuw ‘uitgevonden’ hier en daar, maar een ding is zeker: de kuif is nog nooit uit de mode geweest. Het is daarom dat de kuif inmiddels een legendarisch status heeft gekregen als klassiek en tijdloos kapsel. 

De brush up is elegant, verfijnd en tegelijk een tikkeltje brutaal. Het is een haarstijl die je als man ten minste één keer geprobeerd moet hebben. Ben je op zoek naar een kapsel met een retro feel? Ga dan voor de moderne, korte kuif. Laat je je haren liever wat langer, dan is de klassieke kuif, die wat trekjes heeft van de pompadour, zeker iets voor jou. Mocht je nog iets opvallender willen dan kies je voor de scheiding in combinatie met de kuif. En als je echt een statement wilt maken dan is er nog de optie om voor een undercut-kuif te kiezen. Kortom, er zijn genoeg varianten en combinaties mogelijk waarvan er eentje ongetwijfeld aansluit op jouw persoonlijke voorkeur.

Kuif herenkapsel

 

» Lees ook: De kuif is ook opgenomen als een van de populaire herenkapsels van dit moment.

In deze gids bespreken we de verschillende varianten en hoe je het beste jouw haren kunt stijlen om de perfecte look te verkrijgen. We bespreken ook een stukje geschiedenis, herkomst en invloeden. En natuurlijk delen we lookbooks vol met inspiratie zodat je goed voorbereid naar de kapper kunt gaan.


In dit artikel:

Laatste update: 02-08-2017


Quick facts

 • De kuif werkt het beste met ovale, hartvormige, driehoekige of rechthoekige gezichtsvormen.
 • De klassieke kuif – met lange haren – gaat je flink wat tijd kosten om in model te brengen en kan nogal opvallend overkomen. 
 • De moderne kuif is populair onder tieners en mannen die een gedegen look willen uitstralen.
 • De kuif is geschikt voor zowel recht als krullende haartypes. Als je krullend haar hebt dien je meer wax te gebruiken om je kuif in model te krijgen.
 • Een föhn & kam zijn onmisbaar bij het creëren van de kuif.
 • Heb je erg dun of futloos haar, maak kan gebruik van producten die het haar juist stugger maken zoals mousse of lichte wax. 

Kuif herenkapsel

De perfecte kuif in model brengen

Onderstaand lees je hoe je het beste jouw haren in model kunt brengen. Dit zijn overigens de basisstappen die je vrijwel voor elke variant of combinatie kunt toepassen.

 1. Zorg dat je haren handdoekdroog zijn.
 2. Gebruik vervolgens een kam waarbij de tanden dicht op elkaar staan en kam je haren in een rechte lijn naar achteren, tegen de natuurlijke richting van je haren in.
 3. Je kunt als derde stap eventueel zeezout spray toepassen, dit zorgt ervoor dat je haren na het drogen makkelijker in model te brengen zijn.
 4. Gebruik een föhn om je haren naar boven toe vanaf de haarwortels in model te föhnen (brush up / blow up).
 5. Zodra je haren helemaal droog zijn zul je merken dat je nu meer controle hebt over het volume en textuur van het haar, zeker als je zeezout spray hebt gebruikt (stap 3).
 6. Vervolgens kam je de zijkanten van je haren naar wens in model.
 7. Je kunt nu kiezen om pomade (voor lang haar) of wax (voor kort haar) met je handen (voor een natuurlijke look) of met een kam (voor een verfijnde look) in je haren te verwerken.
 8. Als je haren niet in model blijven staan dan kun je het beste haarlak gebruiken om de nodige hold toe te passen als finishing touch.

Tip: omdat je qua hoeveel meer gel en pomade zult gebruiken, zul je je haren ook vaker uitwassen. Dit gaat ten koste van de natuurlijke mineralen en vitaminen in je haren en haarwortels. Maak daarom tussendoor gebruik van een voedende conditioner.

Kuif herenkapsel

De kuif met kort haar

Als je een wat minder opvallende brush up wilt, vanwege bijvoorbeeld je werk of voor een speciale gelegenheid, dan is korte variant een goede optie. Het is een kapsel dat vrij makkelijk in model te brengen is en je zult met de korte variant ’s ochtends niet al te lang voor de spiegel te hoeven staan.

Bij de korte variant kies je eigenlijk voor textuur in plaats van volume. Logisch, want je hebt niet zoveel heel veel haar om volume mee te kunnen creëren. Kies voor een balans tussen de lengte van je haren aan de zijkanten, achterkant en bovenop. Je kunt kiezen voor een “messy” look door je haren bovenop met je handen in ‘model’ te brengen, of voor een wat verfijnde look door een kam te gebruiken.

Kuif met lang(er) haar

Misschien heb je al langer haar of ben je van plan je haren te laten groeien zodat je bijvoorbeeld een kuif, pompadour of uiteindelijk zelfs een man bun opteert. Hoe dan ook is het voor een kuif met langer haar de bedoeling dat je voor volume gaat in plaats van textuur. Let wel op dat je haren niet té lang worden want dan worden ze te zwaar en kun je ze niet meer goed in model brengen, zelfs niet met een rijke hoeveelheid haarlak.

Hoewel langer haar over het algemeen minder tijd nodig heeft om in model te brengen, is dat bij dit kapsel met lang haar anders. Je zult namelijk extra hold-producten moeten gebruiken om je haren te stylen. Daarbij komt ook dat je je haren door de dag heen waarschijnlijk terug in model moet brengen. Het voordeel is natuurlijk wel dat je een opvallend en stoer kapsel draagt.

 

Praktische producten

We hebben een aantal producten voor je gezocht die je van pas gaan komen bij het in model brengen van je kuif.

Een haarkam met medium en fijne tanden, zoal de Baxter of California haarkam.

Baxter of California haarkam

Medium-hold pomade zoals Layrite original pomade of Gladjakkers Authentic pomade.

Medium hold pomade

Haarspray. Zorgt voor meer volume op langer haar en geeft nét dat beetje extra hold dat je nodig hebt om je haren voor langere periode in model te houden. De Baxter of California haarspray geeft een lichte tot medium hold, natuurlijke glans en frisse geur.

Baxter of California haarspray

 

De geschiedenis van de kuif

Na de Tweede Wereldoorlog waren mannen weer volop bezig met hun uiterlijk. Ze droegen zorg om de kleding en vanzelfsprekend ook hun kapsels. De brush up (of quiff) look was een statement tegen de typische kapsels zoals de buzz cut en crew cut die verplicht gedragen werden tijdens de oorlog zelf.

 

De kuif is altijd geassocieerd met een rebelse cultuur en mensen die tegen de traditionele orde in willen gaan. Tijdens de jaren 50 en in de invloed van Rock ’n Roll muziek werd dit beeld daarom alleen nog maar versterkt. De kuif combineert verschillende haarstijlen zoals de pompadour en opgeschoren zijkanten en achterkant.

Even later, in de jaren 60, moest de kuif tijdelijk ruimte maken voor de -door hippies geïnspireerde- langere haarstijlen. Dat duurde niet lang, want in de jaren 80 kende de kuif wederom een boost in populariteit. Van toen tot nu is de kuif niet echt weggeweest. Het is daarom een veilig kapsel dat je in elke variant altijd kunt dragen.

Kuif herenkapsel


Herenkapsel inspiratiegids

Meer inspiratie nodig? Dan is onze inspiratiegids een must have voor jou. We hebben de meest populaire herenkapsels van dit moment voor je samengevat in één ultieme inspiratiegids van ultra-hoge kwaliteit:

 • Gratis te downloaden
 • Kapsels voor alle haarlengtes en haartypes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je kapper
 • 25 pagina’s met gegarandeerd de mooiste portretfoto’s
 • Op een ander moment verder lezen
 • Samengesteld door haarsnijders

Geen spam, beloofd


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.
Totaal
1
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*