Totaal
6
Shares

Lange herenkapsels: geduld loont

Op zoek naar inspiratie voor lange herenkapsels? Of ben je van plan de groeiperiode aan te gaan en ben je benieuwd of langere haren eigenlijk wel bij je passen?

Langere haren vallen sneller op en geven je een volwassen uitstraling. Daarbij komt dat je een aantal opties hebt betreft verschillende haarstijlen die je in model kunt brengen met je langere lokken.

In dit artikel bekijk je inspiratie voor lange herenkapsels, bespreken we professionele tips voor de verzorging van langere haren en lees je hoe je een aangename groeiperiode tegemoet kunt gaan.

Lange herenkapsels

 


In dit artikel:

Laatste update: 25-03-2018


Is lang haar iets voor mij?

Mannen met lange haren vallen sneller op. Bij sommige gaan de alarmbellen nu rinkelen, voor anderen is dat juist een fijne bijkomstigheid van lange haren. De lengte van je haren en de kleur van je ogen zijn namelijk zaken die het snelst worden opgepikt door mensen om je heen.

Naast de opvallendheids-factor zorgen langere haren ook voor een volwassen uitstraling. Dat effect wordt overigens extra versterkt als je grijze haren hebt. Lange herenkapsels geven je een verfijnde look in zowel zakelijke omgeving als privé sfeer, ondanks de associatie met een wat rebels karakter.

» Lees ook: grijze herenkapsels

Tot dusver voldoende voordelen van het hebben van langere haren. Toch willen we heel even de volgende ‘nadelen’ benoemen. Ten eerste heb je geduld nodig. Erg veel geduld. Wetende dat je haren zo’n 1.5 centimeter per maand groeien heb je dus ongeveer een jaar nodig om de lange herenkapsels die we in dit artikel laten zien te kunnen showen.

Daarbij wordt de overgangsperiode vaak als vervelend ervaren omdat je haren langdurige tijd opstandig zijn, jeuken en omdat je er eigenlijk niet echt een haarstijl mee kunt creëren die je graag ziet.

Tot slot zul je je haren extra goed moeten verzorgen. Lange herenkapsels vereisen het gebruik van een shampoo én conditioner. De haarwortels hebben namelijk meer moeite om belangrijke voedingsstoffen helemaal naar de haarpunten te krijgen. Conditioner voorziet je haren van mineralen en vitaminen en gaan effectief doffe haren tegen.

Lange herenkapsels

Quick facts over lange herenkapsels

  • Lange herenkapsels werken goed met driehoekige, hartvormige en vierkante gezichtstypes.
  • Lees ook: Welk gezichtstype heb ik?
  • Je leeftijd is voor lang haar niet belangrijk. Jonge mannen kiezen vaker voor langere haren om zo een volwassen uitstraling te krijgen, volwassen mannen kiezen voor langere haren omdat het aansluit bij hun karakter en levensstijl.
  • De meeste inspiratie in deze gids vereisen een schouderlengte, waarvoor je ongeveer een groeiperiode van een jaar zult nodig hebben.
  • De haarlengte zal minimaal 20 centimeter moeten zijn om als “lang haar” gedefinieerd te kunnen worden
  • Rechte haren zijn het makkelijkst qua haartype. Krullende haren kan ook, echter niet met alle haarstijlen.

De groeiperiode van lange herenkapsels

Je haar lang laten groeien kan enige tijd duren zoals je weet. Ons advies is om tijdens dit groeiproces je haren met regelmaat te laten bijknippen (dus niet in lengte knippen!) om je haren zo in goede conditie te houden. Doe je dit niet dan riskeer je dat je haarpunten gaan splijten. En omdat je haar langer aan het worden is vallen gespleten haarpunten gelijk op.

De meest vervelende fase is de eerste paar maanden waarbij de haren rondom de oren in de weg zitten. Hier kun je echter weinig aan doen en hoe sneller je deze fase voorbij bent hoe beter. Na 3-4 maanden zijn je haren lang genoeg om weg te strijken achter je oren.

Zodra je haren de oorlengte voorbij zijn en je waarschijnlijk zo’n 6 maanden in het groeiproces zit zul je merken dat rechte haren naar beneden vallen, waarbij krullende haartypes van nature uit meer volume beginnen te krijgen. Volume van je haren geeft je kapsel een natuurlijke uitstraling en dit fijne effect wil je vanzelfsprekend behouden. Om het volume te behouden is het noodzakelijk je haren goed te verzorgen.

Lange herenkapsels

 

Verzorgen van lange haren

Tijdens de groeiperiode is het absoluut noodzaak om een degelijke conditioner en shampoo te gebruiken om uitdroging tegen te gaan en de natuurlijke glans te behouden.

Lichaamseigen vetten en voedingsstoffen bereiken namelijk de uiteindes van de lange haren moeizamer, waardoor je haren na een tijdje een doffe uitstraling krijgen, mits je je haren en haarwortels niet ondersteund. Dit effect ga je tegen als je een conditioner gebruikt aanvullend op shampoo. Shampoo zorgt ervoor dat de reinigende bestandsdelen je haren ontdoen van vet en vuil. Conditioner geeft vervolgens een dosis vitaminen en natuurlijke mineralen waarop je haren gedurende de dag voorzien zijn van voldoende voedingsstoffen. Conditioner werkt het beste op schone haren omdat de mineralen dan het beste kunnen intrekken.

» Lees ook: waarom conditioner gebruiken? Deze uitgebreide gids legt in detail de werking van conditioner uit.

Je kunt er voor kiezen om je haren ’s avonds met shampoo te wassen en natuurlijk te laten opdrogen zodat je de volgende ochtend een fijne, natuurlijke look krijgt. Zorg ervoor dat je maximaal twee keer per week je haren wast om droog haar tegen te gaan. Een conditioner kan in principe dagelijks, maar is wat ons betreft niet nodig.

Let op: als je je haren teveel wast ontneem je de opname van belangrijke mineralen en natuurlijke vitaminen. Geef je haren na elke wasbeurt de tijd om te herstellen en gebruik een natuurlijke, voedende conditioner.

Een andere optie is om je haren niet te wassen en droogshampoo te gebruiken. Droogshampoo werkt perfect voor alle haartypes en is makkelijk in gebruik. Je sprayt gewoon wat droogshampoo op je haren en droogt het af met een handdoek. Water is verder niet nodig en als het nog steeds niet zacht genoeg is naar je wens dan gebruik je als laatste extra’tje nog wat conditioner toe.

We raden aan om een shampoo en conditioner van hetzelfde merk te gebruiken zodat de werking van beide optimaal is. In de Trendheads webshop bieden we een selectie premium shampoo en conditioner setjes.

Shampoo en conditioner sets

Lange haren in model brengen

Het stijlen van lang haar kan zo makkelijk of moeilijk zijn zoals je het zelf wilt.

Als je niet eerder lang haar hebt gehad dan ben je waarschijnlijk gewend wax, pomade, gel en crème te gebruiken om je haren in model te brengen. Dit zijn prima producten, echter zijn ze bedoeld voor kort haar. Zodra je lange haren hebt raden we aan om een serum, styling mousse of conditioner met een light-hold te gebruiken. Deze producten zijn speciaal gemaakt voor lange herenkapsels en maken je haren niet onnodig zwaar, waardoor het niet onbedoeld naar beneden blijft vallen.

Je kunt eventueel lichte wax gebruiken als je rechte haren hebt. Voor krullen is een serum of crème de beste keuze om zoveel mogelijk volume te behouden.

Als je krullend of golvend haar hebt is het raadzaam om direct na het wassen je favoriete mousse of olie te gebruiken. Dit maakt dat je haren makkelijker te hanteren zijn en geeft tevens extra volume.

Let op: natte haren scheuren en breken sneller. Kam of borstel je haren dus niet als je net uit de douche stapt.

Haarcreme

» Haarcrème heeft een luchtige textuur en geeft je lange haren een lichte hold. Bekijk premium haarcreme in de Trendheads webshop.

Praktische producten voor lange herenkapsels

Langere haren vereisen nu eenmaal meer onderhoud en verzorging. Om je daarbij te helpen zijn er een aantal  praktische producten die je kunt overwegen om aan te schaffen

De föhn

Een onmisbaar apparaat voor de man met lange haren. Lange haren nemen vanzelfsprekend veel meer vocht op dan korte haren en het duurt daarom ook veel langer om je haren natuurlijk te laten drogen. Daarbij komt dat natte haren op een koude voorjaarsochtend op de fiets niet aan te raden is. Je haren drogen door middel van een föhn zorgt ook voor haren dat minder pluist.

Je kunt je haren ook onbedoeld schade aanbrengen als je geen hitte bescherming gebruikt tijdens het föhnen of stijlen. Dit heeft te maken met het feit dat de natuurlijke oliën in de haren niet helemaal tot het einde van je haren kunnen komen vanaf de hoofdhuid, in tegenstelling tot wanneer je een kort kapsel zou hebben.

Haarkam

Als je nog geen ervaring hebt met  lange haren dan zul je het meeste last hebben van klitten. Investeer daarom in een goede haarkam want je zult deze met regelmaat moeten gebruiken. Een haarkam is bedoeld om opstandige haren in model te brengen en om te helpen haarcrème gelijkmatig te kunnen verdelen door je haren.

Chicago comb haarkam

» De Chicago Comb no.1 uit de Trendheads webshop.

Haarband

Als je voor de man bun, top knot of paardenstaart opteert dan is een haarband (elastiek) een absolute must. Je zult merken dat je haren met regelmaat voor/op/in/onder je ogen terecht komen. Hou daarom voor de zekerheid een paar backup haarbandjes en elastiekjes om je pols.

Een stijltang

Voor mannen met krullend haar die af en toe even geen krullen willen. Een kwalitatieve stijltang maakt van elke krullende haarbos mooie rechte lokken. Een stijltang is ook te gebruiken als je al van nature recht haar hebt. Je zult merken dat dit toch net een iets andere look aan je haren geeft.

Let op: een goedkope stijltang kan er voor zorgen dat je haren beschadigd raken. Dit komt meestal door een te hoge (niet instelbare) hitte stand. We raden merken aan zoals Remington of Braun met een automatische temperatuur stand.

Inspiratie lange herenkapsels

Onderstaand een selectie van langere haarstijlen die een natuurlijke look hebben. Dit type haar is te stijlen naar de gelegenheid en kenmerkt zich daarom als een veelzijdig en toegankelijke stijl.

Natuurlijke, lange herenkapsels

Lange herenkapsels met krullen

Overige lange herenkapsels 


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.
Totaal
6
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*