Opscheer herenkapsel: veelzijdig fundament

Opscheer kapsels zijn al enkele jaren populair onder de Nederlandse mannen en dat zal voorlopig onveranderd blijven. De reden die we vaak voor horen is vanuit praktische overwegingen. Dit type kapsels zijn namelijk makkelijk in onderhoud en een maandelijks bezoek aan de kapper of barbier is voldoende om met een trendy look te kunnen shinen. Een andere reden is het feit dat opscheer kapsels het fundament vormen voor een groot aantal populaire herenkapsels.

Opscheer herenkapsel

 

In dit artikel lees je of opscheer bij jou past, de verschillende varianten en achtergrondinformatie.


In dit artikel:

Laatste update: 26-05-2018


Maar er is tevens een verandering gaande. Waar opscheer kapsels doorgaans gedragen worden in combinatie met eveneens korte haarstijlen bovenop het hoofd, zien we tegenwoordig combinaties ontstaan met halflang en zelfs lang haar. Opscheer cuts werken prima samen met bijvoorbeeld een slick back, kuif, pompadour of scheiding. Ongeacht je voorkeur, een opscheer kapsel zal je zeker niet misstaan en je zit niet vast aan een bepaalde haarstijl, waardoor je makkelijk kunt combineren.

In dit artikel lees je de voor- en nadelen van een dit type cut, de verschillende types en variaties, een stukje achtergrondinformatie en natuurlijk geven we je inspiratie mee zodat je kunt vergelijken, mocht je opzoek zijn naar een nieuw kapsel.

Ben je dus opzoek naar een trendy en veelzijdig kapsel? Lees dan verder!

Quick facts

 • Afhankelijk van de haarstijl die je kiest voor bovenop je hoofd, hoef je je voor een opscheer cut niet al te druk te maken om je gezichtsvorm.
 • Als je geen opscheer gewend bent dan zullen de koude wintermaanden ineens een stuk frisser aanvoelen ;-).
 • Mannen van alle leeftijden kiezen voor opscheer kapsels omdat deze kapsels makkelijk te combineren en daarom veelzijdig zijn.
 • Je haarlengte zal flink gekort worden aan de zijkanten en achterkant, afhankelijk van de haarstijl die je kiest om mee te combineren.
 • Je haartype is niet belangrijk voor deze look.
 • Omdat de zijkanten en achterkant van je hoofd kort worden geschoren zullen de contouren (en littekens, wondjes, …) van je hoofd duidelijk zichtbaar worden.

Opscheer definitie & varianten

Een opscheer kapsel is een kapsel waarbij de haren vanaf onderaan de nek geleidelijk, richting de bovenkant van het hoofd, langer worden opgeschoren. Er wordt gebruik gemaakt van een elektrische tondeuse die altijd op dezelfde stand blijft staan. Vervolgens wordt er een geleidelijke overgang geschoren tussen de lange haren bovenop het hoofd en de zijkanten en achterkant.

Er zijn drie verschillende, duidelijk herkenbare varianten, namelijk:

 • De lage opscheer: ook wel de klassieke of reguliere opscheer genoemd. Deze variant wordt vaak gekozen door de Nederlandse man omdat het een goede basis is voor combinaties met bijvoorbeeld klassieke herenkapsels. De haarlijn begint met gemillimeterde haren onderaan de nek en worden langer richting de bovenkant van het hoofd.
 • De hoge opscheer: een nieuwere en op dit moment trendy variant. De gradatie van korte naar lange haren begint vanaf ongeveer het midden van het hoofd en oren.
 • De kale opscheer: een variant waarbij de zijkanten en achterkant van het hoofd kaal zijn. De overgang van kort naar langere haren begint vanaf de oren in plaats van vanaf onderaan de nek (zoals bij de klassieke variant).

Een opscheer is trouwens niet hetzelfde als een undercut, ook al worden de twee veelal door elkaar gebruikt omdat ze erg op elkaar lijken. Het verschil zit ‘m in de lengte van de haren tussen de zijkanten, achterkant en het haar bovenop het hoofd. Bij een undercut is dit verschil zodanig groot dat het een duidelijk contrast creëert. Bij een opscheer zullen de zijkanten en achterkant geleidelijk en mooi overlopen naar de haren bovenop het hoofd.

Daarbij komt ook dat er voor een professioneel ogende opscheer meer werk en expertise komt kijken. Wij raden aan om dit door een barbier of kapper met genoeg ervaring te laten doen. Een undercut zou je in principe zelf kunnen scheren als je een goede tondeuse binnen handbereik hebt.

De lage opscheer

De lage variant is zoals je gelezen hebt de klassieke opscheer. Deze klassieke variant wordt sinds de uitvinding van de elektrische tondeuse in begin van de jaren 30 geschoren bij mannen en is sindsdien bekend als de klassieke variant. Het is een veelzijdige cut omdat je er meerdere andere haarstijlen goed mee kunt combineren.

Bij de klassieke variant wordt overigens meestal dezelfde lengte aangehouden van de tondeuse.

Onderstaand zie je een aantal voorbeelden van de reguliere opscheer in combinatie met een kuif, pompadour, disconnected zijkant/bovenkant en lange haren.

De hoge opscheer

De hoge variant is iets opvallender dan de klassieke versie omdat de overgang in haarlengte van beneden naar boven iets minder subtiel is. Deze variant wordt meestal ook gekozen met wat extremere haarstijlen om zo een opvallende look te creëren.

De kale opscheer

Ook wel de “skin fade” of kale-opscheer genoemd. Deze variant is uniek in de zin dat ‘ie gelijk opvalt. Het contrast tussen de strak geschoren zijkanten en de volle bos haar bovenop trekt gelijk de aandacht. Het is op dit moment een trendy herenkapsel en daarbij ook nog is makkelijk te verkrijgen.

Stukje geschiedenis: opscheer is een relatief nieuw kapsel

Als we de opscheer cut vergelijken met eeuwenoude kapsels zoals de buzz cut of caesar cut dan kunnen we inderdaad zeggen dat dit type een relatief nieuwe haarstijl is. En dat is te danken aan Leo Wahl, de uitvinder van de tondeuse. Begin jaren 30 (1921 om precies te zijn) patenteerde hij een ontwerp voor een tondeuse waar hij al meer dan 10 jaar aan had gewerkt. Het was een commercieel succes, want binnen het eerste jaar dat de tondeuse op de markt kwam werden er al duizenden verkocht. Dit specifieke ontwerp heeft ervoor gezorgd dat andere bedrijven ook konden inspringen op de vraag naar kwalitatieve, elektrische scheerapparaten. Zijn bedrijf, Wahl Clipper is een kleine eeuw later, ook vandaag de dag, nog steeds een grote speler in beauty en fashion industrie.


Meer inspiratie nodig? Dan is onze inspiratiegids een must have voor jou. We hebben de meest populaire herenkapsels van dit moment voor je samengevat in één ultieme inspiratiegids van ultra-hoge kwaliteit:

 • Gratis te downloaden
 • Kapsels voor alle haarlengtes en haartypes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je kapper
 • 25 pagina’s met gegarandeerd de mooiste portretfoto’s
 • Op een ander moment verder lezen
 • Samengesteld door haarsnijders

Geen spam, beloofd


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*