Totaal
3
Shares

De scheiding: smart casual voor elke gelegenheid

Ben je op zoek naar een kort en trendy kapsel dat je snel in model kunt brengen én waarmee je op vrijwel elke gelegenheid kunt verschijnen? Dan is de scheiding het kapsel voor jou. De scheiding (ook bekend als comb-over) is tevens een van de klassieke herenkapsels en kan gedragen kan worden door mannen van elke leeftijd.

De scheiding valt binnen de categorie smart casual en is the best of both worlds. Formeel zakendiner, diploma uitreiking of een casual date met Carice van Houten op de planning? Geen probleem, de scheiding is geaccepteerd als een gedegen kapsel met een vleugje ondeugend in de mix.

De scheiding is altijd al een populair kapsel geweest. En dat wordt continu bevestigd door de muziek, en -filmwereld waar celebrities zoals Don Draper (Jon Hamm), George Clooney en Justin Timberlake met de scheiding op de rode loper verschijnen.

Scheiding herenkapsel

 

In dit artikel vertellen we hoe je jouw haren in model kunt brengen, delen we lookbooks met je en lichten we kort de geschiedenis van dit kapsel toe.

» Lees ook: de haartrends en kapsels van dit moment, met onder andere de scheiding!

Note: de scheiding is ook te combineren met lange haren. Meer daarover lees je in deze gids over lange haren. Deze gids gaat over de korte scheiding.


In dit artikel:

Laatste update: 07-07-2017


Quick facts

 • De scheiding werkt goed bij vierkante, ovale en diamantvormige gezichtstypes. Maar dit is natuurlijk helemaal geen vereiste en je moet gewoon het kapsel nemen waarvan jij denkt dat goed bij je past.
 • De scheiding wordt tegenwoordig gedragen door kinderen, tieners en mannen en is dus niet leeftijdsgebonden.
 • Je haarlengte zal tussen de 5 en 10 centimeter moeten zijn. Korter en je haren zullen overeind blijven staan. Langer en de kans bestaat dat je veel pomade of wax moet gebruiken om je haren in model te houden.
 • Langere haren betekenen meer volume in je scheiding.
 • Over het algemeen wordt een scheiding gecombineerd met opscheer vanaf de nek met stand 3-6.
 • Rechte haren zijn het makkelijkste haartype om je scheiding in model te brengen. Krullen zijn ook mogelijk, zie lookbook verder in artikel
 • Andere namen / synoniemen voor de scheiding zijn: business haircut en de side part.

Wat is een scheiding

Zoals je vanuit de naam kunt afleiden is de scheiding een haarstijl of kapsel waarbij de haren op een zichtbare lijn (de scheiding) op de bovenkant van het hoofd gescheiden zijn. Dit creëert vervolgens twee “parts” op het hoofd (vandaar de Engelse naam side part) ten opzichte van elkaar. De bovenkant en zijkanten worden bij een scheiding op een traditionele manier geknipt zodat de tijdloze, klassieke look ontstaat. Dit resulteert in een kort en vlot kapsel.

Scheiding herenkapsel

Stylingtips voor een scheiding

Om je haren makkelijk in model te kunnen brengen raden we aan om een degelijke, medium-hold pomade of klei met je vingers aan te brengen op handdoekdroog haar. Als je voor de strakke, slick-back look gaat dan gebruik je een rijkelijke hoeveel pomade. Als je een wat meer casual look wilt dan heb je maar een kleine hoeveelheid pomade nodig om je haren in model te brengen.

Wrijf de pomade warm tussen je handpalmen en verdeel deze gelijkmatig over de bovenkant en zijkanten. Vervolgens gebruik je een kam om de haren bovenop je hoofd naar achteren te kammen. Op dit moment zul je een soort van kuif hebben. Bepaal nu waar je de scheiding op je hoofd wilt hebben en kam vanaf dat punt de zijkanten naar beneden. De volgende stap is het kiezen of je de scheiding vanaf links of rechts wilt. Met een kam breng je al je haren bovenop naar de andere kant en naar achteren vanaf het punt van de scheiding.

pomade

» Bekijk pomade in de Trendheads webshop, verkrijgbaar vanaf €7,95

Als je problemen hebt met volume te creëren dan kun je een föhn gebruiken terwijl je je haren naar achteren kamt.

In het kort:

 1. Verdeel een medium-hold pomade of klei over je haren
 2. Kam je haren bovenop naar achteren
 3. Kies een punt waar je de scheiding wilt hebben
 4. Kam vanaf dit punt de zijkanten naar beneden en de bovenkant in de tegenovergestelde richting en naar achteren
 5. Gebruik eventueel haarspray als je te weinig pomade hebt gebruikt om voldoende hold te geven

De scheiding is een veelzijdige haarstijl in de zin dat je kunt experimenteren met verschillende types pomade. Probeer juist wat minder of meer pomade om te zien wat het beste bij je past.

Scheiding herenkapsel

Producten voor het stylen van de scheiding

De scheiding is een korte en praktische haarstijl die je ’s ochtends binnen de 5 minuten in model hebt gebracht. Gebruik daarbij:

Een combi-kam met grove en fijne tanden

Nadat je een haarproduct met je vingers hebt aangebracht en verdeeld over je haren kun je je haren in model brengen met een kam. Als je voor de slick-back look gaat dan kies je een kam met fijne tanden. Ga je voor de casual look dan kies je het beste een kam met grove tanden zodat je een warrige look krijgt.

haarkammen

» Kammen met fijne tanden die perfect zijn voor een scheiding koop je via de Trendheads webshop, verkrijgbaar vanaf €13,99

Een medium-hold pomade

Reuzel groen is pomade op oliebasis en is een geliefde pomade onder mannen. Het goedje ruikt lekker, brengt je haren makkelijk in model en is betaalbaar. Let wel op: pomades op olie-basis zijn lastig uit te wassen.

Lees onze review van Reuzel groen medium-hold pomade.

Reuzel groen pomade

 

Inspiratie & lookbook

Onderstaand vind je de meest gangbare variaties op de scheiding. Een stijl gevonden waarvan je denkt dat deze bij je past? Neem de foto’s dan mee naar je kapper of barbier en leg hem uit waarom je voor deze specifieke stijl gekozen hebt.

De klassieke en meest populaire scheiding

De korte en tevens meest gekozen variant: de klassieke scheiding. De perfecte mix tussen casual en smart en geschikt voor elke gelegenheid.

“Harde” scheiding

Deze variatie op de klassieke scheiding laat een opvallende, harde scheiding zien. De scheiding is meestal ingeschoren en zorgt bijna voor een disconnected look tussen de haren bovenop en de zijkanten en achterkant.

Scheiding herenkapsel inspiratie en lookbook


Meer inspiratie nodig? Dan is onze inspiratiegids een must have voor jou. We hebben de meest populaire herenkapsels van dit moment voor je samengevat in één ultieme inspiratiegids van ultra-hoge kwaliteit:

 • Gratis te downloaden
 • Kapsels voor alle haarlengtes en haartypes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je kapper
 • 25 pagina’s met gegarandeerd de mooiste portretfoto’s
 • Op een ander moment verder lezen
 • Samengesteld door haarsnijders

Geen spam, beloofd
Photo credit header: All Things Hair, Unilever


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.
Totaal
3
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*