Totaal
3
Shares

Slicked back herenkapsel: verfijnd en moedig

Het is je wellicht niet ontgaan dat de slick back de laatste jaren erg populair is. Net zoals de scheiding, undercut en buzz cut is de slick back een van de klassieke herenkapsels die al lange tijd door filmsterren gedragen wordt. En wat wel vaker gebeurd is dat Nederlandse mannen een dergelijke stijl omarmen en zelf populair maken.

De slick back is een herenkapsel dat makkelijk te combineren valt met bijvoorbeeld een undercut en geeft je een opvallende en verfijnde stijl.

Slicked back herenkapsel

In dit artikel bespreken we de twee varianten op deze haarstijl. Je leert wat dit kapsel zo typisch maakt en wat je moet doen om je haren te stijlen. En ook wat je juist niet moet doen met dit kapsel. Verder krijg je een korte geschiedenisles en natuurlijk geven we je voldoende inspiratie mee.


In dit artikel:

Laatste update: 23-04-2018


Quick facts

 • Het slick back kapsel kun je nemen als je een rond, rechthoekig, driehoekig of vierkant gezichtstype hebt.
 • De slick back is voor mannen van alle leeftijden, omdat er zowel een klassieke als moderne variant bestaat.
 • Het absolute minimum qua haarlengte is 5 centimeter. Langer is beter.
 • Rechte haren werken het makkelijkst.
 • Gezien de slick back tegenwoordig vaker te zien is in series met voornamelijk ‘bad boys’, bestaat de kans dat dit jou ook deze associatie geeft.
 • Ga naar een echte mannenkapper die ervaring heeft met het knippen van dit type kapsel. Je kunt je zijkanten zelf trimmen om een undercut te krijgen, maar laat de eerste keer door een professionele kapper doen.
 • Als je voor de moderne variant gaat van de slick back in combinatie met een undercut, zorg er dan voor dat je haarlengte niet langer wordt dan 10 centimeter.
 • Zorg er voor dat de kapper één lengte gebruikt bij het trimmen van de zijkanten. Anders krijg je gradaties in de undercut en dat wil je juist vermijden in combinatie met een slick back.
 • Als je krullend haar hebt kun je het beste voor een ander kapsel kiezen. Het gaat namelijk een strijd worden om je haren recht in model te krijgen, zelfs met extreme hold pomade.

 

De klassieke slick back en de moderne slick back

Voordat je verderleest is het belangrijk om te weten dat er twee variaties zijn op dit typerende kapsel. Namelijk de moderne variant en de klassieke variant. Het verschil tussen deze twee heeft te maken met de hoogte het haar vanaf je hoofdhuid. Barbiers en kappers noemen dit doorgaans het volume van het haar. Een ander klein verschil is het gebruik van haarproduct dat gebruikt wordt bij het stylen van een van deze twee variaties. Daar vertellen we je hieronder meer over.

De klassieke slick back

In de klassieke variant op dit kapsel is met het haar volledig “slicked back”, oftewel helemaal plat tegen de hoofdhuid gekamd. Dit type kapsel werd populair rond 1930 en het is deze variant die helemaal géén volume had.

De meest bekende toepassing van de klassieke slick back is door Jimmy Darmody in de hitserie Boardwalk Empire (8.6 op imdb. Aanrader als je fan bent van maffia films trouwens). Sinds het begin van de serie kent de klassieke slick back weer een boost in populariteit, voornamelijk vanwege Jimmy.

Slicked back herenkapsel

Het stylen van de klassieke slick back

De klassieke variant krijg je door je haren naar achteren te blijven kammen totdat je tevreden bent met hoe plat je haren op je hoofd liggen. Doorgaans is het haar in de klassieke slick back niet hoger dan 2.5 centimeter van de schedel. Omdat je haren flink naar beneden gebracht moeten worden raden we aan een haarproduct te gebruiken dat je haren zwaarder maakt, waardoor ze dus makkelijker naar beneden blijven liggen. In dit geval is het pomade op oliebasis de beste oplossing. Een dergelijke pomade geeft de sterkste hold en maakt je haren vochtig. Reuzel rood is een pomade met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Leuk feitje: reuzel werd ook in de jaren 30 gebruikt om de slick back op dezelfde manier te stylen.

pomade

» Een selectie pomades van light tot strong holds, te koop vanaf €7,99 in de Trendheads webshop

Het gaat waarschijnlijk gebeuren dat je haren in een boogje naar beneden vallen nadat je ze naar achteren hebt gekamd. In dit geval kun je het beste je haren vochtig maken en nog een klein beetje pomade bijsmeren. Vervolgens kam je je haren weer naar achteren.

De moderne slick back

De moderne slick back is, zoals je inmiddels weet ,de variant mét volume. Deze moderne variant heeft de afgelopen jaren een comeback gemaakt en wordt veelal gedragen in combinatie met een volle baard en snor. De keuze ligt natuurlijk helemaal bij jou. Met of zonder gezichtsbeharing, de moderne slick back is een trendy kapsel.

Net zoals de klassieke variant is de moderne slick back populair gemaakt door de entertainment industrie. In dit geval een film, namelijk Fury, waarin Brad Pitt het opvallende kapsel draagt. Het is duidelijk de moderne variant met volume (in een Tweede Wereldoorlog setting weliswaar).

Het stylen van de moderne slick back

In tegenstelling tot de klassieke variant van de slick back wil je juist volume creëren. Daarom raden we een pomade op waterbasis aan, gezien je je haren niet al te zwaar wilt maken. Een lichte mousse zou eventueel ook kunnen om je haren maximale volume te geven.

Gebruik een gematigde hoeveelheid pomade of mousse en verdeel deze over je vingers. Gebruik vervolgens je vingers als kam en verdeel de pomade of mousse over je haren, terwijl je je haren naar achteren ‘kamt’. Op deze manier creëren je volume, in tegenstelling tot het gebruik van een kam. Als finishing touch om je haren een extra boost in volume te geven gebruik je het beste een föhn om je haren in model te blazen.

Slicked back herenkapsel

Slick back in combinatie met lange haren

Er is nog een derde optie wat betreft een slick back kapsel. Je hebt er wat geduld voor nodig… maar dan heb je wel een opvallend en volwassen kapsel. Je kunt er voor kiezen om je haren te laten groeien tot op schouderlengte (lange haren) en vervolgens je haren te stylen tot je een slick back look hebt. De variant met lange haren lijkt het meeste op de klassieke slick back, omdat de haren strak op het hoofd liggen en met een rijkelijke hoeveelheid wax of pomade in model blijven zitten.

Slicked back herenkapsel lang

Inspiratie en lookbook

Onderstaand vind je een selectie van alle variaties, gedragen door zowel filmsterren als Nederlandse mannen. Als je de basis goed hebt (korte zijkanten en bovenop je haren minstens 8 centimeter lang) kun je beide variaties met enkele handelingen verkrijgen. Het is een veelzijdig kapsel dat ongetwijfeld de aandacht zal trekken!

» Lees ook: de slickback als populair herenkapsel van dit jaar

Het onstaan van de slick back

De oorsprong van de slick back is zoals je eerder hebt gelezen terug te leiden tot de jaren 20-30. Het kapsel werd destijds strak op het hoofd gedragen (en zonder volume) omdat mannen vaak een hoed moesten dragen bij formaliteiten. Echter wilde de mannen ook een verfijnd kapsel op momenten dat zij geen hoed moesten dragen. De klassieke variant was dus zowel te dragen met hoed als zonder hoed.

De moderne variant kende een boost in populariteit in de jaren 70 door bijvoorbeeld films als Grease, waarin John Travolta het kapsel droeg, als ode naar helden uit de jaren 50. Zo’n tien jaar later pareerde MIchael Douglas ook met het slick back kapsel in de film Wall street.

Sinds 2012 hebben celebrities zoals Justin Bieber en David Beckham het kapsel met trots gedragen, waardoor het wederom vaker werd gedragen door de Nederlandse man.

In 2015 zagen we zelfs bekende vrouwen met het slick back kapsel op de rode loper. Onder andere Scarlett Johansson was te zien met de slick back.


Herenkapsel inspiratiegids

Meer inspiratie nodig? Dan is onze inspiratiegids een must have voor jou. We hebben de meest populaire herenkapsels van dit moment voor je samengevat in één ultieme inspiratiegids van ultra-hoge kwaliteit:

 • Gratis te downloaden
 • Kapsels voor alle haarlengtes en haartypes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je kapper
 • 25 pagina’s met gegarandeerd de mooiste portretfoto’s
 • Op een ander moment verder lezen
 • Samengesteld door haarsnijders

Geen spam, beloofd


Photo copyright © 123RF.com, Unsplash, Pixabay, Pexels. Bekijk contributor list fotografen.
Totaal
3
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*